Sweet Baby James  

jamesArtist: James Taylor 

Album: Sweet Baby James

Casa de discuri: Warner Bros

Producator: Peter Asher

Nationalitate: USA

Durata: 31.58

An: 1970

Pe "Sweet Baby James", frumusetea pastorala americana este prezetata simplu, clar si fara floricele. Meritul ii revine compozitorului James Taylor. Insa atunci cand privirile artistice se orienteaza catre interior, peisajul este complet diferit, cu un alt orizont: unul al singuratatii, strafulgerat din cand in cand de cate o raza de speranta. 

Rolling Stone Magasine nota: "Persistenta in solitudine a lui Taylor, viziunile line ale Raiului, totul conduce catre un produs care are intensitatea unui haiku si complexitatea unei parabole." Piesa de titlu este o balada a canioanelor Americii, a cowboy-lor descrisi in parametri bluesului autentic, adica este o melodie care traseaza traditiile country-rock inspre maximul ce poate fi atins prin aceasta muzica. Taylor are o voce onesta, in tonalitate joasa, care face ca intalnirea dintre cantec, versuri si chitara de acompaniament sa fie un liant perfect.

Eforturile sale in directia blues sunt minunate si pline de umor, vezi "Steamroller". Ulterior, in "Fire And Rain", ne arata sensibilitatea sa absoluta, dar si un simt acut al maretiei. Despartirea este cea care guverneaza aceasta piesa. Despartirea de oameni, de locuri, de sine. Este un adio catre un prieten mort. Este o capodopera clara a unui regret subevaluat. 

"Blossom" este o alta bijuterie, care ne aduce aminte de "Here Comes The Sun". Piesa de final, "Suite For 20G", care este, cumva, mult mai apropiata de stilul clasic al lui Taylor, si este remarcabila prin versuri si instrumentatie. Un punct in plus pentru zona de blues si pentru pachetele de suflatori. 

"Sweet Baby James" este un album rasplatit cu tripla platina si care, automat, l-a transformat pe Taylor intr-unul din cei mai importanti muzicieni ai decadei. 

"Ne-am distrat pana la capat. Aproape ca am murit din cauza asta." James Taylor, 2002