Nilsson  

nilssonArtist: Harry Nilsson

Album: Nilsson Schmilsson

Producator: Richard Perry

Nationalitate: USA

Durata: 34.48

Anul: 1971

Atunci cand John Lennon si Paul McCartney l-au ridicat in slavi, numindu-l cantaretul american favorit, Harry Nilsson parea ca avea destinul deja trasat: sa faca lucruri marete. Nilsson, insa, era un individ timid, retras, care nu se simtea confortabil in lumina reflectoarelor. Din pacate, niciodat nu si-a atins potentialul maxim.

Albumul "Nilsson Schmilsson" a fost un punct de cotitura in cariera lui. Nilson a decis ca pentru acest disc sa faca echipa cu producatorul britanic Richard Perry, care a reusit sa-l provoace si sa scoata din el cea mai creativa latura a sa. "Gotta Get Up", o poveste plina de duh despre nevoia de a dormi, atinge ascultatorul imediat prin tonul de ragtime specific anilor 30. "Down" este o piesa care poate fi asemanata cu un cutremur, iar ansamblul orchestral cere atentie din partea ascultatorului. "Coconut", o melodie de-a dreptul molipsitoare, a urcat pana pe locul 8 in Statele Unite si pana pe 42 in Regatul Unit. De asemenea, a fost folosita in coloana sonora a filmului "Reservoir Dogs" de Quentin Tarantino. "Jump Into The Fire" este un rock ce dovedeste ca Nilsson s-ar fi putut lua la intrecere cu oricare dintre zeii genului. 

In mod ciudat, cel mai insemnat succes a fost dat de preluarea dupa Badfinger, fascinanta "Without You" - locul intai pe ambele maluri ale oceanului. Interpretarea pe care Nilsson o da acestei clasice te poarta intr-un vartej demn de un rollercoaster emotional. Fara echivoc, "Without You" ii aduce un al doilea Premiu Grammy.

Succesul acestei piese ajuta albumul sa urce rapid in clasamente, atat in UK, cat si in America. A dat trei hit single-uri care au primit aur, inainte ca "Nilsson Schmilsson" sa atinga locul trei in clasamentul US Billboard. Totusi, cumva, Nilsson, in ciuda cifrelor mentionate, ramane eroul necantat al scenei americane pop-rock.