Madcap  

madcapArtist: Syd Barrett 

Album: The Madcap Laughs

Casa de discuri: Harvest

Producator: Various

Nationalitate: UK

Durata: 37.04

An: 1970

Concret, pe ce se bazeaza faimoasa legenda a lui Syd Barrett? Pentru inceput, poate fi mentionat faptul ca el este artizanul din spatele exceptionalului debut Pink Floyd, "The Piper At The Gates Of Dawn". Asemenea cartii lui Kenneth Graheme, care l-a inspirat in alegerea titlului albumului, Barrett si-a raspandit in muzica sa toate capriciile britanice, intr-un melanj care include cosmicul si paganismul in egala masura. Apoi, ar trebui mentionata reputatia sa de pictor, dependenta de LSD si episoadele de nebunie. Dupa ce s-a despartit de Pink Floyd (motivele nefiind niciodata clarificate), Barrett a avut o cariera scurta si neregulata.

Inregistrat in doar cateva zile, "Madcap" pare facut in graba, pe genunchi, chestie care se ghiceste in falsul start la "If It's In You". Intr-adevar, fara Waters si Gilmour (cel de-al doilea preluand rolul lui Syd in Floyd), Barrett pare pierdut. Chitara e lipsita de consistenta si uniformitate, vocea falsezea de mai multe ori. Daca asculti cu atentie, auzi in timpul pieselor cum cineva intoarce paginile cu versuri. Totusi, albumul, cu toate defectele si lipsurile sale, a inspirat tot felul de muzicieni ulteriori, inclusiv pe Julian Cope. 

Indicutabil, sunt si momente de geniu. "Dark Globe", cu versuri fabuloase puse pe ritm de vals, te poarta in lumi aparte. Sau "Late Night", unde o percutie lina completeaza excesele lui Barrett si chitara, ale carei slideuri au fost realizate cu o bricheta. In rest, avem o stranie selectie din versurile lui James Joyce (in "Golden Hair") sau o melodie care te face sa o fredonezi o zi intreaga, "Here I Go". 

In general, depresia, schizofrenia si orice alte forme de traume mentale, sunt neintelese sau diagnosticate gresit. Syd Barrett a lasat in urma sa doar cateva ore de creativitate inregistrata pe vinyl. Insa, istoria il tine in categoria oamenilor care au lasat o marca puternica in urma. 

"In definitiv, nu conteaza decat sa scrii muzica buna." Syd Barrett, 1971