Harvest  

Artist: Neil Young                                            Harvest NY

Album: Harvest

Casa de discuri: Reprise

Producator: Elliot Mazer

Nationalitate: Canada

Durata: 37.10

An: 1972

Harvest este un album care evoca perfect simbioza dintre optimismul terminat al celor care pornisera miscarea contraculturala din San Francisco si cinismul generatiei Watergate. Totodata, este un veritabil succes comercial pentru scena country-rock a Coastei de Vest, discul ajungang pe cea mai inalta pozitie in clasamentele din Regat si din Statele Unite. Totusi, insemnatatea sa a fost pregatita de alte doua nume imense: The Byrds si Buffalo Springfield.

Harvest a insemnat, printre altele, un varf al creatiei lui Young din aniii 70, utilizand armonii semnate Linda Rondstadt si James Taylor si ajungand pe culmi cu un single de mare succes, Heart Of Gold. Succesul piesei l-a urmarit pe Young urmatoarele trei decade. Nu de putine ori, artistul a decis sa o excluda din set-listul de concert. "Este cantecul care m-a adus in centrul atentiei, fix in mijlocul strazii, a scris Young la un moment dat. Devenise plictisitor sa tot fii acolo, asa ca am decis sa o mai iau si prin sant."

Dincolo de acest cantec, Harvest contine creatii de exceptie - de la Alabama, expresie a dispretului fata de coruptia ce stapanea statele din sudul Americii, la personala The Needle And The Damage Done si pana la sentimentala Old Man, un veritabil omagiu adus de Young unui lucrator din propriul sau ranch. Pe alocuri, Harvest pare ca scapa inspre sentimentalismul excesiv, specific uneori muzicii country, dar in cele din urma straluceste prin forta creatiilor muzicale. 

Cumva, intraga cariera ulterioara a lui Young avea sa depinda de acest Harvest, pe care nu l-a mai egalat niciodata. Creatiile sale ulterioare se nasteau deja intr-o America din ce in ce mai acaparata de sunete punk. Indicutabil, Harvest ramane o marturie a geniului lui Neil Young.

Rolling Stone Magazine a plasat Harvest pe locul 78 in clasamentul celor mai bune albume ale tuturor timpurilor.