Gris  

gris grisArtist: Dr. John, The Night Tripper 

Album: Gris-Gris

Casa de discuri: Atlantic

Producator: Harold Battiste

Nationalitate: USA

Durata: 33.12

An: 1968

Pentru acest reper in funkul din New Orleans putem multumi faimosului duet Sonny and Cher. In timp ce filmau pentru o emisiune tv in 1967, cei doi s-au decis sa rezolve in acelasi timp mai multe lucruri, asa ca in studioul de inregistrari pe care il arvunisera in LA (Gold Star Studio), era cu ei si Malcom Robert Rebennack, un muzician de sesiune din New Orleans. Era pianist si chitarist. Rebennack se tot juca in perioada respectiva cu un proiect construit un jurul lui Dr. John Creaux, un personaj real, predicator si practicant voodoo. Rebennack a incercat sa il corupa pe vocalistul Ronnie Baron sa interpreteze rolul lui Dr. John, insa managerul lui Baron l-a avertizat direct: "Nu te baga in treaba asta daca are legatura cu voodoo." Dupa insistentele indelungate ale percutionistului sau, Richard "Didimus" Washington, Rebennack a acceptat cu ezitare sa preia chiar el partitura. Asa a aparut o trupa formata din muzicieni nascuti in New Orleans si exilati in LA.

"Gris-Gris" prezinta un New Orleans care lipseste cu desarvarsire din inregistrarile muzicale de pana atunci. Este un sunet al fanfarelor in mars, al incantatiilor salbatice rostite de catre predicatorii voodoo, al poliritmiilor zgomotoase latino-americane. Insa acest haos sonor este refractat prin prisma unui rithm&blues pur si primordial. "Walk On Gilded Splinters", plina de voci distorsionate, mandoline zgomotoase si tobe pline de ecou, este piesa care da tonul si stabileste realitatea discului. "Mama Roux", cu Rebennack dezlantuit la orga Hammond pe linia de bas, este un funk elastic ce avea sa il influenteze pe Sly Stone. 

Proiectele urmatoare il gasesc pe bunul Doctor explorand tot felul de solouri de pian, rascolind prin radacinile muzicale sudiste, interpretand funk profund alaturi de The Meters sau preluand din zei ca Duke Ellington si Ray Charles. Totusi, "Gris-Gris" ramane cea mai importanta realizare a sa. 

"Discul aduna ritmurile strazilor din New Orleans si tot felul de chestii bisericesti. Insa, in acelasi timp, aduce ritmuri cubaneze, braziliene si etiopiene, plus multe alte ciudatenii." Dr. John, 2002