Eli  

eliArtist: Laura Nyro

Album: Eli And The Thirteenth Confession

Casa de discuri: Columbia

Producator: Charlie Calello, Laura Nyro

Nationalitate: USA

Durata: 46.15

An: 1968

Avand in vedere aparitia "idiosincratica" de la Monterey Pop Festival, 1967 - atunci cand a fost izgonita de pe scena de huiduielile multimii, dar si lipsa succesului din clasamentele de vanzari, cantareata si compozitoarea Laura Nyro este adesea uitata, nebagata in seama. Totusi, artista care a dat la iveala "Eli And The Thirteenth Confession" merita o soarta mult mai buna, cu siguranta!

Inregistrate sub egida lui David Geffen, piesele, in marea lor majoritate pian si voce, sunt introspective, senzuale si pline de poezie. Produsul este unul eclectic, o combinatie de "blue eyed" soul, jazz, muzica traditionala si gospel. Tatal Laurei fusese trompetist de jazz, asa ca fiica avea de unde sa se inspire. Deschiderea artistei catre improvizatie face ca piesele sa fie pline de schimbari surprinzatoare de ritm, lucru care a iritat criticii contemporani albumului. Insa, fie ca este vorba de viata boema din "Sweet Blindness", cautarea soul din "Stoned Soul Picnic" sau tristetea din bluesul asezat, lent, "Woman's blues", muzica lui Nyro este intensa, scrisa neconventional, avand contraste de la soapte la tipete stridente. Totusi, fara ezitare, reuseste sa atinga atat mintea, cat si sufletul. 

Albumul abia a intrat in Top 200, iar Nyro nu a cunoscut niciodata succesul comercial. Totusi, piesele ei au fost preluate de alti artisti (Fifth Dimension si Three Dog Night) si au fost duse pe cele mai inalte culmi. Mai mult decat atat, acest disc a fost o veritabila mostenire spirituala pentru multe cantarete care i-au urmat. Printre acestea: Janis Ian, Phoebe Snow si Tori Amos.