Cosmo  

Artist: Creedence Clearwater Revivalcosmo

Album: Cosmo's Factory

Casa de discuri: Fantasy

Producator: John Fogerty

Nationalitate: USA

Durata: 42.40

An: 1970

Creedence Clearwater Revival au lansat sase albume esentiale in doar doi ani si jumatate, toate dintr-o bucata - nimic pretentios, ci doar rock'n'roll pur si cu carlig. Cosmo a fost cel de-al cincilea si a stat pe cea mai inalta pozitie din clasamentele americane pentru noua saptamani consecutive.

Cosmo's Factory este chintesenta Creedence. Este tot ce poate fi mai bun din stilul lor autentic si distinctiv de rock sudist. Evitand cu abilitate excesul de droguri psihedelice, spre deosebire de multi dintre colegii lor de generatie din San Francisco, baietii au dat la iveala albumul, care include piesele de pe ambele fete ale celor mai recente trei discuri single (toate de un real succes), precum si alte piese deja facute celebre de artisti precum Elvis Presley, Roy Orbison si Bo Diddley. Pe langa acestea, varianta proprie de "I Heard It Through The Grapevine", o piesa care parca nu se mai termina. Lucru care, insa, nu deranjeaza fanii. Dimpotriva. In rest, "Travelin' Band" este un salut adresat lui Little Richard, iar Vietnamul trist si innegurat a inspirat "Who'll Stop The Rain" si "Run Through The Jungle".

John Fogerty, omul care in vremea respectiva dadea cea mai gratioasa si consistenta voce din rock'n'roll, domina totul: scrie, produce, canta - voce, chitara, saxofon, claviaturi. Ceea ce face ca in restul trupei sa apara sentimente din ce in ce mai puternice. Evident, asta va avea urmari, Cosmo fiind ultimul mare succes al formatiei. 

Imaginea de pe coperta a fost facuta in cladirea aflata la 1230 Fifth Street Berkeley - depozit, birou si sala de repetitie pentru Creedence. Este locul unde au finisat Cosmo's Factory. Tom, fratele lui John (cel care peste putin timp avea sa renunte la trupa, prefatand sfarsitul) este intis pe spate si are picioarele asezate pe un semn pe care scrie "Lean, clean and bluesy". O reteta foarte simpla pentru o maretie indiscutabila.

"S-ar putea sa fie cel mai bun album al nostru." - John Fogerty, 1997