Byrd Brothers  

byrdsArtist: The Byrds 

Album: The Notorious Byrd Brothers

Producator: Gary Usher

Nationalitate: USA

Durata: 28.25

An: 1968

Coperta celui de-al cincilea album The Byrds arata ca trupa era intr-o permanenta schimbare. Chitaristul David Crosby parasise grupul din LA intr-un mod nu tocmai armonios. Iata motivul pentru care in fotografie apar doar Chris Hillman, bass, Roger McGuinn, leaderul trupei si Michael Clarke, tobe. Practic, au inceput discul in patru si l-au terminat in doi, dar asta nu afecteaza nici o clipa calitatea muzicii. 

Dincolo de aceste turbulente, albumul este o bijuterie, o sinteza celesta a melodiei si experimentalului, incluzand aici si o serie de texturi electronice inovatoare. "Artificial Energy" aduce un pachet de suflatori pentru a simula doza de metamfetamina. Euforia piesei contrasteaza cu versurile, avand un punct culminant in zbucimatul vers final. Deschiderea absolut dramatica a discului se topeste intr-un cover dupa Gerry Goffin si Carole King, "Going Back", nostalgia cantecului capatand si mai multa pregnanta din motive de realitate sociala - razboiul din Vietnam, adica. Tot conflagratia ofera contextul pentru compozitia lui Crosby, eterica "Draft Morning", si inca o preluare dupa Goffin/King, "Wasn't Born To Follow", piesa ce nu face decat sa sublinieze apasat faptul ca The Byrds isi facusera pionieratul atat in zona folk-rock, cat si in cea psihedelica. 

Fata B pluteste ca si cum ar fi scufundata in nectarul sunetelor, aducand impreuna zona cosmica americana ("Change Is Now" si "Old John Robertson"), reverii utopice ("Tribal Gathering", "Dolphon's Smile) si futurism ("Space Odyssey"). Reeditarea pe compact disc aduce cateva piese inedite, cea mai importanta fiind balada lui Crosby, "Triad". 

Desi "The Notorious Byrd Brothers" n-a atins decat locul 47 in clasamentul Billboard, albumul este (mai ales acum, dupa atatia ani) unul din cele mai bune produse editate vreodata de Byrds. Este unul din discurile de referinta ale decadei, asezat perfect in drumul deschis de "Sgt. Pepper". Ce a urmat? The Byrds l-au recrutat pe fabulosul Gram Parsons, relocat in Nashville, si au inregistrat clasicul country-rock "Sweetheart Of The Rodeo". 

"Am vorbit cu multa lume de-a lungul anilor si mai toti mi-au spus ca acesta este disculor lor favorit de la The Byrds." Chris Hillman, 2003