American Beauty  

grateful-dead-american-beautyArtist: The Grateful Dead 

Album: American Beauty

Producator: The Grateful Dead & Robin Hurley

Nationalitate: USA

Durata: 41.23

An: 1970

Desi perioada de la sfarsitul anilor 60 si inceputul decadei urmatoare parea a fi caracterizata de tot felul de salturi in ceea ce priveste tehnologia de studio, The Grateful Dead lasau impresia ca se delecteaza cu abordalea lor complet lipsita de disciplina in materie de inregistrari de albume. "Workingman's Dead", 1970, a fost un disc cu un sunet matur si omogen, un punct de referinta pentru originile muzicale ale grupului, si ne referim aici la zona country-jazz-pop. Pe scurt, albumul a surprins fanii. A fost urmat in acelasi an de "American Beauty", care a fost si mai bun, si mai profund, ramanand in istoria muzicii drept produsul care defineste cel mai bine spiritul Grateful Dead. 

Este o bucurie sa asculti "American Beauty". Un disc bogat in instrumentatie acustica (incluzand o mandolina si o chitara de otel cu pedala), cu un pachet backing vocals foarte bine pus la punct si cu o prezenta subtila si placuta a instrumentelor electrice. Albumul a demonstrat ca formatia este mai mult decat o simpla jucarie a charistmaticului leader Jerry Garcia. Pentru intaia data, Dead era o trupa unitara, cu o echipa completa de cantareti si compozitori, incluzandu-i aici pe Phil Lesh si Bob Weir. 

Piesa care deschide, "Box Of Rain", creionata de Lesh, defineste cu exactitate entuziasmul proaspat gasit de grup in ceea ce priveste munca de studio. "Sugar Magnolia" este o bijuterie oferita de Weir. Totusi, Garcia ramane, indiscutabil, vioara intai, livrand trei cantece solide ("Candyman", "Ripple" si "Friend Of The Devil") si manevrand cu dibacie si expresivitate chitara de otel cu pedala. Piesa de inchidere, "Truckin" avea sa devina imnul fanilor Dead.

Interpretat cu maiestrie, cu unele armonii cantate exceptional, "American Beauty" este un album complicat. A influentat generatii intregi de muzicieni din toata lumea, de la maestri de pe Coasta de Vest pana la trupe ca The Coral sau The Zutons. 

"Albumele nu sunt indicatori completi, sunt doar niste produse." Jerry Garcia, 1972