All Mod Cons  

The-Jam-All-Mod-ConsArtist: The Jam

Album: All Mod Cons

Casa de discuri: Polydor

Producator: Vic Coppersmith-Heaven

Nationalitate: UK

Durata: 37.28

An: 1978

Februarie 1977 a fost luna care a adus pentru The Jam contractul mult asteptat cu cei de la Polydor. In mai putin de 12 luni erau aproape gata sa dispara complet din universul muzical. Al doilea LP, "The Modern World", a fost un dezastru si toata lumea era constienta ca Paul Weller isi pierduse muza care-l inspirase sa scrie piese pana atunci. Cand a auzit compozitiile, omul de la casa de discuri le-a spus clar ca totul trebuie reasezat si desfacut. Au facut asta si totul a capatat sens, momente de respiro. Daca adaugam presiunea exitenta si mobilizarea lui Weller, avem parte de rezultate uluitoare. 

Primul pas a fost facut prin single-ul cu doua piese demne de fata A, "David Watts" (cover The Kinks) si o creatie noua, "A Bomb In Wardour Street".  A urmat un alt single, "Down In The Tube Station At Midnight". Transformarea era deplina si completa: in loc de naivitati si politica aiurea, creatiile lui Weller era acum mici opere, inspirate de "A Quick One While He's Away" a celor de la The Who. Violenta smintita intr-un club punk, asaltat in drum spre casa, compozitorul si ascultatorul deveneau esentiali pentru intreaga actiune. 

Cand a aparut albumul, promisiunea era indeplinita. Douasprezece capodopere, fiecare ascunsa in doar trei minute, denotand o atitudine modernista clara, intepatoare. Ceva de genul: intra, fa-o, pleaca! Fara slabiciuni, fara bibelouri, fara dragalasenii. Si fara bataie de joc. Weller a nascut personaje, le-a dat viata si contur, apoi le-a privit cum lumea contemporana le striveste. Avem un star pop pe culmi ("To Be Someone"), aspirationalul suburban ("Mr Clean"), visatorul ("Billy Hunt"), consumerismul apasator ("In The Crowd"). Exista pana si un cantec tandru, "English Rose", care l-a jenat atat de mult pe Weller incat titlul nici nu apare pe coperta discului. Avea doar 20 de ani pe atunci. 

"The Jam sunt The Jam si canta muzica The Jam." - Paul Weller, 1978