Swordfishtrombones  

SwordfishtrombonesAlbum: Swordfishtrombones

Artist: Tom Waits

Casa de discuri: Island

Producator: Tom Waits

Nationalitate: USA

Durata: 41.41

An: 1983

Pur si simplu, cariera lui Tom Waits se imparte in doua etape: inainte si dupa "Swordfishtrombones". Insusi artistul, desi nu ii convine realitatea, recunoaste aceasta divizare. Albumul este lucrul care l-a ajutat pe Waits sa se indeparteze de ceea ce chiar el numea "perioada mea de carciuma si pseudo-jazz". In schimb, a venit cu o varianta noua si socanta a ceea ce construiau candva Brecht si Weill, Captain Beefheart si Harry Partch. Sursa de inspiratie pentru schimbarea de macaz? Intalnirea cu cea care avea sa ii devina sotie, Kathleen Brennan. 

In contradictie cu starea de spirit a vremii, cantecele sunt scurte, versurile sunt pline de imagini, sunetul este ruginit, rasucit si aplecat in toate directiile. Orchestratia luxurianta din precedentele productii, saxofonul, chitara si pianul, toate sunt evitate in "Swordfishtrombones" in favoarea unei percutii care aduce cu muzica de carnaval, a orgii, marimbei si alamurilor. Astfel, totul se construieste din torsionari, gemete si intuneric, dand nastere unui instantaneu cinematic, elegiac.

 "In adancuri se aud gemete si zgomote / Exista acolo un oras imens, intunecat / Un loc pe care l-am descoperit / O intreaga lume care exista / Underground." Sunt versurile pe care Tom Waits le latra in deschiderea discului, ca si cum ar alege tonul si ar starni un foc ce va mocni de-a lungul tuturor pieselor. 

O alta melodie, "Frank's Wild Years" are o viata proprie a sa. Pentru Waits si Brennan a dat baza scenei muzicale omonime din 1986, iar apoi, un an mai tarziu, numele unui album de studio. Intr-adevar, "Swordfishtrombones" este prima parte a unei trilogii pe care Waits nu a stiut ca o are in sine. Partea a doua este "Raindogs", 1985, iar ultima "Frank's Wild Years". Dincolo de asta, "Swordfishtrombones" este un album definitoriu pentru ragusitul cantaret, care avea sa influenteze multi alti artisti in anii ce aveau sa vina. A fost prima colaborare a lui Waits cu Island Records, dupa ce - incredibil - cei de la Warner Bros au refuzat sa lanseze albumul.

"Niciodata nu mi-au placut cainii chiuaua." Tom Waits, 1983